5 Klasszikus tinifilm amit mindenkinek meg kell néznie!+kritika


Akár csajos filmnézésről, akár pizsipartiról, akár csak egy laza délutánról van szó, egy tinfiilm, mindig kell. Most meg fogom mutatni az én 5 kedvencemet, amelyet mindenképpen MEG KELL NÉZNETEK!!

1. Bajos Csajok (Mean Girls) 2004

Történet röviden:
Cady zoológus szülei révén Afrikában nőtt fel és magántanuló volt,. Ám miután a család visszatér Amerikába, Cady-t beíratják egy teljesen átlagos középsuliba. A lánynak rá kell jönnie, hogy a gimihez képest a vadonban élni könnyebb feladat hiszen az iskola egy valóságos mintársadalom az élén a Plasztikkal, azon belül is Reginával. Regina az iskola méhkirálynője, övé a legmenőbb pasi, legnagyobb népszerűségi szint, és bárki, aki a barátja lesz, rögtön menővé válik. Ezek melett még ott van az enyhén személyiséhiányos és kicsit öntelt Gretchen és a cseppet ostoba Karen is. Cadynek pedig rá kell jönnie, hogy hogyan kel ebben a világban is támadni és védekezni és leginkább: túlélni.

Vélemény:
Talán mindközül ez a kedvencem. Alap film, de nagyon klassz, érdemes megnézni. A szereplők (bár az alap karakterekre (gonosz népszerű lány-kedves, föszereplő, stb.) épülnek, mégis) nagyon egyediek, kifejezetten érdekes, ahogy Cady szerény, aranyos csajból felszínes plasztikká alakul, majd vissza. És a végén van egy kis "tanulság" is, az örök igaz "mindenki fogadja el magát, és nem azon múlik az életetek, hogy mennyire vagytok népszerűek sztori. És a végén természetesen happy end (mi más lenne?). Kifejezetten jó benne, hogy az egészet, mintha egy visszaemlékezés, vagy egy napló lenne, Cady narrálja. Ezt azért nagyon szeretem, mivel így a főszereplő szempontjából ismerjük meg a történetet, és olyan mintha csak nekünk mondaná, így sokkal inkább közel hozza hozzánk a főszereplőt.

Pontozás:
Történet: 10/8
Szereplők: 10/9
Jelmezek: 10/9
Látvány: 10/8
Befejezés: 10/7
Összesen: 50/41




2. Spinédszerek (Clueless) 1994

Történet röviden:
Cher élete látszólag tökéletes: gazdag, szép, népszerű. Azonban neki is rengeteg problémával kell megküzdenie mind a suli, mind a szerelem terén. Először is: eddig mindig sikerült rádumálnia a tanárait a jó jegyre, de úgy látszik, ez egyszer kudarcot vall. Így össze kell hoznia két tanárt. Aztán: hirtelen új lány érkezik a suliba, és Cher a fejébe veszi, hogy menő csajt varázsol belőle. És még sok más dologgal kell szembenéznie, de a happy end úgyis garantált!

Vélemény:

Imádtam! Fantasztikus jelmezek, klassz karakterek, menő dumák és érdekes történet. Különlegessége, hogy nem egy bizonyos történet köré épül az egész, hanem olyan, mintha a csaj naplóját filmesítették volna meg (természetesen narrációval!). És a vége is nagyon meglepő lesz: tuti, hogy erre nem számított senki! (Természetesen a számítógéppel vezérelhető ruhásszekrényre még mindig igényt tartok, előbb-utóbb meg is szerzem!)

Pontozás
Történet: 10/9
Szereplők: 10/8
Jelmezek: 10/9
Látvány: 10/9
Befejezés: 10/10
Összesen: 50/45




3. 10 dolog, amit utálok benned (10 thingts I hate about you) 1999

Történet röviden:
Bianca aranyos és szép lány, akinek teljesen rendben van az élete, egy kivétellel: apja nem engedi randizni addig, amíg nővére, Kat sem megy el valakivel. Ám Kat kiállhatatlan és senki sem meri elhívni. Így felbérelik Patricket, hogy randizzon Kattal, majd hívja el a bálba. Ám Patrick és Kat egymásba szeretnek, a párok kicsit átrendeződnek, de minden jó, ha a vége jó alapon ez a film is happy enddel végződik (ki hitte volna!).

Vélemény:
Nagyon cuki, könnyed kis mozi, szerintem érdemes megnézni. A jó benne, hogy abszolút a szerelmi szál a fő téma, nem a népszerűség. A szereplők személyiségét sem lehet máshol látni, és szerintem a zenék is jók.  Bár a befejezés nekem egy picit lezáratlan, annyit lehet tudni, hogy Kat elment az egyetemre és a tetőn zenél.

Pontozás:
Történet: 10/10
Szereplők: 10/9
Jelmezek: 10/8
Látvány: 10/7
Befejezés: 10/8
Összesen: 50/42



4. Miről álmodik a lány, (What a girl wants?) 2003

Történet röviden:
Daphne mindig is meg akarta ismerni az apját. Így, amint betölti a 17-et, Londonba repül, hogy ott végre találkozhasson. Daphne csak ott jön rá, hogy édesapja nem más, mint Anglia legismertebb politikusa, Lord Henry Dashwood. Miután a félreértések tisztázódnak, Daphne itt is megpróbál olyan életet élni, mint Amerikában, de így botrányt botrányra halmoz, így kénytelen stílus váltani. Ésw (mint minden más tinfilmben) közbelép a szerelem is.

Vélemény:
Aranyos! A Neveletlen hercegnő naplójának újragondolása. Klassz ruhák jó karakterekkel és külön jó, hogy itt végre nem az iskola van középpontba, hiszen a nyári szünetben játszódik. Ráadásulk nagyon cuki, hogy apró, laza poénok vannak benne, amiket az ember csak megmosolyog.

Pontozás:
Történet: 10/9
Szereplők: 10/7
Jelmezek: 10/9
Látvány: 10/10
Befejezés: 10/8
Összesen: 50/43



5. A Neveletlen hercegnő naplója (The princess diaries) 2001

Történet röviden
Mia egy teljesen átlagos lány életét éli, amíg ki nem derül, hogy egy parányi hercegség hercegnője. És innentől fenekestül felfordul az élete. A nagyanyával megegyezik, hogy a 16. szülinapjáig kell eldöntenie, hogy lemondja-e a trónt, vagy sem. Ezalatt, illemleckéket vesz, átalalakítják a külsejét, a fontos estélyeken viszont hibát hibára halmoz, Ráadásul az átlagos tiniélet problémáival is meg kell küzdenie.

Vélemény:
Szintén egy nagyon aranyos, kedves kis történet. A szereplőket nagyon szeretem, bár Mia annyira szerencsétlen, hogy az ár nem reális, de hát egy filmnek (különösen egy tinifilmnek) nem is az a dolga. A kedvenc részem, természetesen az átalakítás. Amúgy ez egy könyv alapján lett "átdolgozva" (konkrétan teljesen átírták, csak néhány alap dolog maradt meg, szereplőket hagytak ki és formáltak át) de a mozi változat nekem sokkal jobban tetszik, ott jobban átjön ez a cuki, hercegnős hangulat, ráadásul a karakterek is sokkal kedvesebbek! A második részt (amelyre, most nem fogok kitérni) meg egyenesen imádta, bár annak már tényleg semmi köze az eredetihez.

Pontozás:
Történet: 10/10
Szereplők: 10/8
Jelmezek: 100/8
Látvány: 10/9
Befejezés: (a második résszel együtt) 10/10
Összesen: 50/45




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések