Zoe Sugg: Girl Online kritika

Helló! Megint egy könyves témájú poszttal érkeztem (igazából lehet, hogy ezen a blogon már csak ilyenek lesznek, de hát ki tudja?). Ma pedig Zoe Sugg Girl Online című regényét fogom véleményezni.

Elsősorban azt kell tudni, hogy az írónő Zoella, az angol youtuber, akinek szerintem kb. mindenki látta egy videóját, akit csak érdekel ez a téma. Szóval Zoella fogta magát és könyvet írt (legalábbis én még mindig tartom magam ehhez a verzióhoz a valaki-más-megírta-és-Zoe-nevén-adták-ki variáció helyett). Ez egyébként egy díjazandó ötlet.

Fülszöveg: 
A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. Girl Online álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.

Penny és a családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült bolgoságát a blogon...
Csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint barátja.

Vajon bízhat a legjobb barátjában, ha a szerelem a tét? És a szerelemben, ha a boldogság?

Nos, most gyászoljuk 1 perc néma csönddel a kezemet, merthogy ezt szabályosan lemásoltam a könyv hátuljáról, nem pedig kivágtam és bemásoltam valahonnan a netről.

Vélemény:
 Mivel Zoella blogger, így természetes, hogy ezt a vonal volt az alap. Ami szerintem egy jó ötlet, mert hát ez (néha nagy sajnálatomra) a 21. század, éljen az internet és a social media! 😉 Emelett pedig előkerült Penny minden határon túlmenő ügyetlensége és bénasága is, hiszen kevés olyan tinikönyv-főszereplő akad, aki nem esik el egyálltó helyében. Valamint van itt szó szerelemről, barátságról... és pánikbetegségről is. Ami viszont érdekesebbé tette az egészet. Ugyebár minden ehhez hasonló könyvbe kell a szereplő sztorijában lenni valami szomorúnak és/vagy problémát okozónak. Zoe viszont a meghalt-szülők szituját túl klisésnek gondolta, ezért válosztotta inkább a pánikolást.
 Szóval mindent egybevetve, az alapötlet remek, haladjunk is tovább...

    A cselekményre, mert abból aztán van bőven. Kezdve az interneten való megaláztatástól egy 20-as évekbeli esküvőig a világ legcukibb karácsonyáig mindent kitaláltak. Ja és persze jön az állandó hangulatingadozás, mert kábé Penny a könyv elejét végigszerencsétlenkedi, aztán amikor elmegy New Yorkba, akkor minden csodálatos lesz... maaaajd megintcsak jön egy gigantikus mélyrepülés.
    Egyébként azért mégiscsak értékelendő, hogy Zoe-nak egészen különleges szitukat sikerült összehoznia.

    A stílus, mivel tinikönyvről van szó, könnyed egyszerű... néha kicsit túlságosan is. Nem tudom, hogy ez a fordító hibája, vagy az alap is ilyen, mindenesetre sok helyen van szóismétlés, de összeségében aranyosa, teljes mértékben naplóregény. Penny szerintem annyira nem az a filozofikus típus, inkább a történteken szokott rágódni, ami néha egy kicsit már idegesítő. De ezt is megbocsáthatjuk Zoe-nak, hiszen mégiscsak érzékeltetni kell, ha valami nagyon nagy probléma van.     A hasonlatok viszont jók, azokat kifejezetten szerettem.

    És a szereplők. Elsőnek ott van Penny, ez a csetlő-botló, pánikolós kamaszlány, aki aranyos volt, meg minden, de cseppet sem mondhatnánk girlpower-hősnőnek. És mint mondtam, szeret rágódni a dolgokon.
    Aztán ott vannak a szülei, akik mindenben segítik és támogatják, meg a legjobb barátja, aki mindig tudja, mit mondjon. De tényleg. Persze a mellékszereplők terén kellenek negatívak is: itt jön képbe Megan és Ollie. Az előbbi a tipikus mean girl karakter, bár díjazandó, hogy nem a suli legnépszerűbb csaját állították be erre a szerepre, hanem Penny volt-legjobb-barátnőjét. Ollie pedig... hát Ollie-ból mindig kell egy. Minden könyvbe.
    Ééééés, természetesen itt van nekünk Noah: a rockasztikus, szuperkedves ameikai fiú, aki elképesztően aranyos és figyelmes. Komolyan: babát vesz, pikniket rendez (kétszer is), elviszi Penny-t a legszuperebb helyekre, tehát tényleg nagggyon cuki. És a kishúga is.

Pontozás:
Alapötlet: 8.5/10
Cselekmény: 8/10
Stílus: 7/10
Szereplők: 8/10
Összesen: 31.5/40 

Kedvenc szereplő: talán Noah
Utált szereplő: Megan, Ollie
Kedvenc jelenet: az esküvő, vagy esetleg karácsony
Mélypont: a Leah Brown-os balhé


Instagram:The Mad BookQueen
Pinterest: Pink Marshmallow
WeHeartIt: The Antiparty Girl

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések